Fibula

Geschreven door Ramona Dales op . Geplaatst in Frontpage Blog

Deze vrije vormen zijn geïnspireerd op de Etruskische fibula, een tweedelig gebruiksvoorwerp met gaatje en pen en daarmee de voorloper van de sluitspeld. Romeinse vrouwen droegen een stola die werd vastgebonden met een bronzen fibula.

Ik heb ze voor het eerst gezien (en nagetekend) in Villa Julia, een klein museum vol Etruskische voorwerpen, tijdens een studiereis naar Rome. Sindsdien zoek ik ze meestal meteen op als ik in een oudheidkundig museum ben. Ik heb het gevoel dat hun schoonheid vaak over het hoofd wordt gezien omdat ze zo klein zijn: slechts enkele centimeters groot. Op dat geringe formaat zijn mooie gedetailleerde inkervingen te vinden en de eenvoudige vorm van de sluiting kent vele variaties. Zie Inspiratie, slidenummer 12 en verder voor een aantal voorbeelden.

In mijn eerste poging hun schoonheid te vangen heb ik ze circa tien maal uitvergroot tot een aantal vormen van 15 tot 35 cm breedte, voorzien van een glanzende celadon glazuur en ingewassen met koperoxyde. Misschien krijgt deze collectie in de toekomst nog een vervolg…