Primitive Tools

In de zomer van 2012 bezocht ik het Harvard Museum of Natural History en belandde in een enorme zaal vol vitrines met ‘primitive tools’, voornamelijk afkomstig uit Oceanië, waar ik meteen hartkloppingen van kreeg. Ik vond ze een ultiem voorbeeld van ‘de kracht van de eenvoud’: niets meer of minder dan wat ze pretendeerden te zijn en tegelijkertijd met zo veel aandacht en vakmanschap gemaakt.

Het tot één stuk maken van de losse onderdelen met behulp van ingenieus gevlochten touw of palmblad en gesmolten teer, het inzetten van een hele rij honden- (of wolven)tanden, de slijtageplekken, de geslepen snijvlakken, de subtiele buiging van het houten handvat om de beweging kracht bij te zetten… ik heb er ademloos naar gekeken en vervolgens geprobeerd mij hun sfeer zo veel mogelijk eigen te maken.

Deze ‘tools’ zijn een voorzichtig begin in de zoektocht naar een goede vertaalslag van wat ik daar gezien en ervaren heb. Een aantal ‘originals’ zijn vanaf slidenummer 22 te vinden op de pagina Inspiratie.